piątek, 15 kwietnia 2011

CIEKAWE MIEJSCA "GRECKIE TAWERNY JAKO NARODOWA ROZRYWKA

<h2>Greckie tawerny - narodowe centra rozrywki</h2>
<p>Autorem artykułu jest Małgorzata Górska</p>
<br />
Rodzinna atmosfera, przepyszna domowa kuchnia i wyborne wino to niezbędne elementy każdej greckiej tawerny. Skupiają one wokół siebie rdzennych mieszkańców oraz turystów, chcących zasmakować w tradycyjnych potrawach i schronić się przed palącym słońcem.
<p class="NoSpacing">Mało kto wie, że słowo <em>tawerna</em> wywodzi się z języka włoskiego i oznaczało pierwotnie ubogie mieszkanie, a także karczmę. Przez lata wymowa tego wyrazu zmieniała się i odwołuje się obecnie najczęściej do karczmy portowej, przeznaczonej przede wszystkim dla żeglarzy i miejscowych rybaków. W rejonach turystycznych krajów śródziemnomorskich podkreśla się przede wszystkim tradycyjny charakter tawern, w których turyści mogą spróbować greckiej kuchni, rozkoszując się przy tym czerwonym winem lub słynną wódką anyżową – ouzo.</p>
<p class="NoSpacing">            Pory posiłków nie są w Grecji ściśle ustalone: śniadanie składa się głównie ze świeżo zaparzonej w tygielku czarnej kawy, w południe, gdy jest najcieplej, apetyt zaspokajany jest poprzez przegryzanie orzeszków i pestek dyni. Kwintesencją dnia jest wieczorna uczta dla ciała i ducha. Jak mawiał bowiem Zorba – <em>jedzenie i wino służy Grekom do zabawy, nie do życia</em>. Chwile te spędza się zazwyczaj w licznych tawernach, w otoczeniu rodziny i przyjaciół. Bardzo często posiłek umilają pokazy taneczne oraz gry na instrumentach. Kobiety rozmawiają, mężczyźni natomiast grają w <em>tavli </em>(słynną w tych rejonach grę planszową) – to tu toczy się kulturalne życie mieszkańców wysp.</p>
<p class="NoSpacing"><em>Obowiązkowym punktem każdej wyprawy do Grecji jest wizyta w prawdziwej, greckiej tawernie, które można spotkać tam na każdym kroku</em> – mówi Wojciech Skoczyński, prezes biura podróży Grecos Holiday, specjalizującego się w organizowaniu wyjazdów na wyspy greckie.<em> Coraz więcej składników greckiej kuchni można dziś nabyć w polskich sklepach, jednak nic nie zastąpi oryginalnego zapachu ziół i oliwy, serwowanych na greckim stole. Każdemu, kto choć raz ich skosztował, na długo zapadną w pamięć!</em></p>
<p class="NoSpacing"><em> </em>Obecnie, tawerny greckie coraz bardziej skłaniają się w stronę turystów, serwując wymyślne dania i dopasowując się do gustów większości przyjezdnych. W miejscowościach typowo turystycznych trudno jest przejść obojętnie obok restauratorów, którzy starają się nas zatrzymać, nawołując w każdym języku, również po polsku. Warto jednak zboczyć nieco z zamierzonego szlaku i poszukać miejsca, w którym stołują się rdzenni mieszkańcy. Wówczas mamy niepowtarzalną szansę, aby poczuć prawdziwie śródziemnomorską atmosferę.</p>
<p class="NoSpacing"> </p>
<p class="NoSpacing"> </p>
<p class="NoSpacing"> </p>
<p class="NoSpacing">więcej na: <a href="http://www.grecos.pl/" target="_blank">www.grecos.pl</a></p>
---

Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz